Mindre fokus på diagnose, mer på prognose

– Hva er diagnosen?

– Du har mest sannsynlig vondt fordi du har tatt opp løpingen litt fortere enn kroppen din har klart å ta den til seg.

– Ja, men hva er galt?

– Det er ikke noe som er galt, men du har fått en irritasjon i akillessenen som på bakgrunn av det du forteller og symptomene du har virker å komme av for rask økning.

– Ok, men hva er feil, så kan jeg kjøpe noen sko på løpelabbet for det?

– Det er ikke noe feil, om du gjør noen små justeringer i ukene fremover så vil smertene roe seg og du vil kunne øke treningsmengdene gradvis.

– Så det er ikke noe jeg må slite med?

– Nei, om du gjør disse små justeringene, så vil det av erfaring gå seg til.

– Så jeg må ikke slutte å løpe?

– Nei, vi justerer det ned til et nivå kroppen din tåler og bygger det opp fra det nivået. Da slipper du å starte på nytt når smertene er borte.

– Hmm, ok. Så jeg har ingen feilstilling eller noe annet som forårsaker dette?

– Nei, kroppen din er helt fin. Du gikk bare på litt hardt. Så ta vare på den motivasjonen, for du skal fortsatt løpe. Kanskje ikke i dag, men gjerne i løpet av noen dager.

Dette er en ikke helt uvanlig samtale på klinikken. Ofte ser vi på smerter som at noe er galt, mer enn et varsel om at vi har gjort noe uvant med kroppen. Smerter forbinder vi ofte med skade, og skader forbinder vi ofte med kroppslige feil. Kroppslige feil resulterer ofte i en diagnose.

I de aller fleste tilfeller er kroppen fin, men vi har belastet over toleransegrensen til kroppen, og kroppen sier i fra om vi gjør større endringer. Noen små justeringer tidlig, så er vi dog fort på rett spor igjen. All belastning bryter ned, slik at kroppen kan tilpasse seg og bygge seg sterkere. Det er en prosess, og gis ikke kroppen den hvilen den trenger så renner det litt over. Hvor mye du tåler avhenger av hvor mye den er vant med.

 

Trenger vi alltid en diagnose?

De fleste som har vondt er ute etter en diagnose, men trenger vi alltid denne diagnosen? Og finnes det alltid en diagnose? Har vi behov for å sykeliggjøre alle smerter ved å sette en merkelapp på dem?

Smerter er en naturlig del av livet, og er som regel bare et varsel om at vi bør gjøre en endring. Et varsel om at dersom vi fortsetter i det sporet vi er i, så kan vi få vondere og potensielt påføre kroppen skade. Noen ganger har vi vondt av helt andre årsaker og varselet er overdrevent, men som regel er det greit å lytte til det og gjøre mindre justeringer.

En diagnose er noe konkret, og det er derfor vi er ute etter den. Det er også derfor vi som jobber med å fortelle deg hvorfor du har vondt til tider kanskje har vært litt vel ivrige – en diagnose er det mest konkrete vi kan gi deg. Du får det du søker, og vi får et klapp på skulderen og en anbefaling videre. Men en diagnose er ikke alltid riktig, det dekker ikke alltid årsakene og det gir deg ikke så mye verdi i seg selv.

En diagnose kan, selvfølgelig ikke for alle, være noe vi lener oss på. Det har en tendens til å gjøre oss passive, fordi det er noe vi har, ikke noe vi har ervervet eller har kontrollen på selv. Det behøver ikke være sånn, men det kan oppleves slik for mange.

Fokus på prognose

En prognose er viktigere, og noe du kan relatere til og bruke til noe nyttig. Det gir deg et større overblikk i situasjonen og stimulere deg til selv å ta aktive grep. Med en prognose får du vite hvor lang tid det normalt tar før du er bra og hva du kan bidra med for å komme i mål i løpet av denne tiden, eventuelt om dette går over helt av seg selv.

Sannsynligvis vil du betrygges og få en forståelse for smertene dine og deres natur. Ikke minst ser du at du høyst sannsynlig kan fortsette å ta del i aktivitetene du driver med og ikke ta til takke med en diagnose og la aktiviteten din fare.

Denne forståelsen bør du selvfølgelig også kunne få med en diagnose, om behandleren gir deg denne informasjonen, men ikke alt trenger en diagnose allikevel. Vi må ikke alltid ha en tilstand hver gang vi har vondt. Da hadde vi vært en syk befolkning. Smerter er ikke en sykdom, men kroppens varslingssystem. Ikke alltid riktig kalibrert, men like fullt systemet som sier oss at den har oppdaget noe vi får vurdere om vi skal bry oss om. Er hånda på stekeplata, så er vi avhengige av dette varslingssystemet.

Mange caser kan ha både en diagnose og en prognose – men fokuset bør allikevel være på sistnevnte. En prognose er starten på veien til mindre smerter.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

Kontakt meg

Telefon: 920 21 901
e-post: espen@espenholm.no