NOEN GANGER SMILER VI AV INGENTING

For deg som har behov for behandling for muskel- og skjelettplager kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre, hvor du skal gå, hvem du skal stole på. Skal du knekkes, skal du trene, skal du slutte med en aktivitet, skal du bare ta tiden til hjelp? Det er ikke så rart mange lurer, for det finnes jo tross alt mye der ute, alt fra Vitae Pro og Collagen+ til ting som faktisk gjør en forskjell for dine muskler og ledd. Det kan være vanskelig å vite hvem som snakker sant, og hva du sitter igjen med på både kort og lang sikt ved de forskjellige lovnadene om hjelp til dine plager.

 

KUNNSKAPSANVENDELSE ER AVGJØRENDE

For mange er behandlere fortsatt håndverkere som skal fikse noe, det vil si at vi skal rette på noe som er skjevt, dytte noe på plass og få ting til å tilhele. Når dette er gjort, skal smertene forsvinne. Det er ikke dette vi gjør, for dette er ikke noe som er mulig. Ting som er skjeve har ofte lite å si for smertebildet, og vev som er skadet kan ikke vi gjøre noe med, med våre hender.

Mye mer enn tekniske ferdigheter handler god fysioterapi derimot om riktig anvendelse av kunnskap. Til riktig tid, i riktige doser, til riktig person. En plage skal aldri ha en standard behandlingsmetode eller slavisk følge en protokoll. Vi har ikke spesielle skrutrekkere, hammere eller andre verktøy som passer de forskjellige plagene. Det handler ofte om smerte, og hvert ledd har i så måte ikke sin egen særskilte mal.

 

VI MÅ VITE UENDELIG MYE, OG VI MÅ FORSTÅ DEG

Dette krever selvfølgelig mye å overskue all den tilgjengelig kunnskapen der ute og tilpasse den til deg, og dette er selvfølgelig en læringssituasjon hver eneste gang vi kommuniserer med dere. Vi blir aldri utlærte i dette faget, det vil alltid være uendelig mye å lære og å øve på. Vi må lære oss hvordan et sosialt liv spiller inn, hvordan det mentale spiller inn og vi må vite hva det fysiske betyr. Deretter må vi sette alle disse delene sammen, og se hvordan de sammen spiller plagen du sliter med – hvordan din indre equalizer bestemmer lyden på sangen din.

Ikke minst betyr dette at vi må forstå deg. Og vi må forstå hvordan vi best kommuniserer dette med nettopp deg. Det beste vi kan gjøre er å gjøre vårt beste med den beste kunnskapen vi har, noe som er uendelig mye bedre enn å fortsette med noe vi tror vi er gode på og vi vet er av lav verdi for din helse. Dette vil for eksempel være å basere behandlingen på å rette på «feilstillinger», fjerne «muskelknuter» og fargelegge deg med elastisk tape. Med bakgrunn i dette er mine konsultasjoner nå generelt lengre enn før, og resultatene veldig mye bedre.

Vi må tørre å utfordre gamle forståelser. Vi må tørre å utvide smertens årsaksgrunnlag, se det store bildet istedenfor bare å trekke ut en farge. Vi må tørre å avlære deg noen innlærte forståelser. For vi kan dra det så langt at vi kan si at hvordan samfunnet forstår smerter i dag kan være til hinder for at du blir bra. Om jeg lærer deg litt om din smerte, så kan det være nok til å redusere den.

 

JUSTER, IKKE BLI JUSTERT

Det betyr noe for deg å komme til noen med faglig integritet og et ønske om å hjelpe deg på den måten du får mest ut av, det er verdifullt. Det er så mye å hente i et felles ønske om å påvirke de virkelig viktige aspektene for dine plager. Helse handler ikke om å bli justert, men om å gjøre justeringer. Helse handler om kunnskap og forståelse, ikke en kur. Du har alt å vinne på å være nysgjerrig på egen helse, for dette vil skape gode diskusjoner og legge grobunn for gode svar sammen din behandler. Det har potensiale til å bedre din helse, og stimulere til riktig anvendelse av kunnskapen vi besitter. Du kan spille oss gode, så ikke gi oss skulderen din som du leverer bilen på verksted. Det gir en lite vellykket service.

 

MÅLET ER AT DU IKKE TRENGER Å SE OSS IGJEN

Fysioterapi er ikke bare prat, langt i fra, men samtale og diskusjon er viktig. Dette betyr ikke at du ikke får behandling. Det betyr bare at du skal få mer enn kun det, og ikke en behandling som er gitt før du kommer inn, men som gis på bakgrunn av de behovene som er avdekket gjennom undersøkelse og samtale. Om du kan avslutte et behandlingsforløp med kunnskap og forståelse til å ta vare på din egen helse og dine plager, så synes jeg det er utrolig kult. Du trenger kanskje ikke å se meg igjen, men jeg har vært med på å forbedre din livskvalitet.

Ingen ting slår det.

 

MITT UTGANGSPUNKT ER UVESENTLIG

Jeg må møte deg der du er og ikke der jeg skulle ønske at du var. Det hjelper ikke med veldokumenterte tiltak om du ikke ser poenget med dem. Det hjelper ikke med en kul skulderøvelse, om du synes slik trening er dørgende kjedelig. Det hjelper ikke med en veloppsatt plan fra min side, om den verken er gjennomførbar, motiverende eller forstått av deg. Du må være med på starten. Som Kierkegaard sa;

 

Hvis det i sannhet skal lykkes
å føre et menneske hen til et bestemt sted,
må man først og fremst passe på å finne ham der
hvor han er,
og begynne der.

(…)

For i sannhet å kunne hjelpe en annen,
må jeg forstå mer enn han,
men dog vel først og fremst forstå
det, han forstår

 

NOEN GANGER SMILER VI AV INGENTING

Om vi går til det vi ofte møter, så er jo det smerter. Og smertens opphav strider faktisk med det vi alle lærte gjennom oppveksten, som vi fortsatt fortelles av diverse medier og til og med av de som burde visst litt bedre – helsepersonell. Smerte er ikke et rent fysisk fenomen. Smertens intensitet sier ofte lite om skadens størrelse, eller om det faktisk er en skade i det hele tatt. Smerten sier ikke noe om at vår kropp er for skjev, for skjør, for svak. Smerte er en følelse som har et visst uttrykk. Som et smil som et uttrykk for glede. Noen ganger får du glede av små ting, andre ganger er livet så dritt at det skal helt enorme ting for å gi glede. Noen ganger er du glad, men så sliten at du ikke orker å smile. Noen ganger smiler du selv om du er lei deg. Smerte som uttrykk er også litt sånn, den er en totalsum av alt under overflaten. Løper du barføtt fra en jagende bjørn, så gir det lite smerte å tråkke på en skarp stein. Tusler du ensom nedover gata derimot, gjør den samme steinen sannsynligvis forbaska vondt.

”Smerte er en subjektiv opplevelse som avhenger av komplekse interaksjoner av nevrobiologiske, kognitive, affektive, kontekstuelle og miljømessige faktorer. Smertebehandling handler om å indentifisere påvirkende faktorer fra biologiske, psykologiske og kontekstuelle domener og tilnærme seg dem gjennom forskjellige evidensbaserte teknikker”.

Det var den tunge definisjonen. Den betyr egentlig bare at smerten din er et resultat av ting som skjer i og rundt deg, og at behandlingen skal ta utgangspunkt i dette.

 

DU HAR FLERE SVAR ENN OSS

Du har mye bedre svar på din smerte enn det vi har. Vi vet bare om alle faktorene som finnes der ute som har vist seg å kunne skape smerte hos folk. Du er eksperten på din. Men kanskje må du lete etter svarene hos oss, fordi vår kunnskap gjør at du kan forstå det hele litt bedre.

Derfor er dialogen mellom behandler og pasient så viktig. Uten den kommer vi ikke til helt til bunns. Du kan fort bli bedre av et trykk her, et knekk der og en velment øvelse. Men til bunns kommer vi ikke. Og effektene blir da ofte bygget på tiltakene som er kvalifiserte gjetninger.

Hva om tiltakene velges på alle de gode svarene vi kan få sammen? Da skaper vi helt nye fortellinger. Hva om du får svar fra spørsmålene du selv stiller? Da tror jeg ikke pillene det markedsføres for, tapene med sine virkninger og alle fancy leddjusteringer lenger blir så glansfulle. Da er det pasienthistoriene, de ekte, som får føre pennen.

 

 

1 comments On NOEN GANGER SMILER VI AV INGENTING

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

Kontakt meg

Telefon: 920 21 901
e-post: espen@espenholm.no