Valg av løpesko gjort enkelt

Sola begynner å varme og med bare asfaltflekker kommer også løpelysten frem hos mange. Kanskje er du en av de som har behov for nye sko, men som ikke vet hvilke sko du skal velge? Kanskje har du opplevd skader i forbindelse med oppstart av løping tidligere og er lite lysten på å komme i samme situasjon i år igjen.

La oss koke skovalg ned til noe enkelt, for det er mange som prøver å gjøre det så komplisert.

DU SOM ER NYBEGYNNER
Prøv flere sko i butikken og gå for de som du føler deg mest komfortabel i. Ikke hør på trendene, men finn en sko du synes er god å løpe med.

DU SOM ER ERFAREN LØPER
Stol på dine erfaringer. Om du bestemmer deg for å bytte sko, gjør små endringer.

DU SOM SLITER MYE MED SKADER
Oppsøk en behandler med god kunnskap om løping og løpsrelaterte skader. Sammen kan dere sette opp styrkeøvelser og legge en plan for en gradvis økende løpsbelastning som starter på det nivået du tåler per dags dato. Ikke tenk på at du ikke er skapt for løping, men prøv heller å finne ut hvor det har gått feil. Du har sikkert prøvd et bredt utvalg av sko, så bruk de du føler fungerer best.

HVA BETYR MEST FOR Å UNNGÅ LØPESKADER

  • Ha en fornuftig progresjon i løpsbelastning
  • Styrketrening – kan redusere overbelastningsskader med rundt 50 %

NOEN ANDRE FAKTORER SOM KAN PÅVIRKE

  • sko
  • underlag
  • søvn
  • kosthold
  • stress
  • generell helsestatus

Det er en allmenn oppfatning at sko er en avgjørende faktor. Uten riktige sko vil skadene komme. Uten riktige sko er det liten vits å løpe. Vi har en enorm tiltro til hva en sko skal gjøre for oss. Og det er helt naturlig med alle rådene som florerer og den intense markedsføringa til de store brandene.

Det er dermed lett å bli usikker, og da er det faktisk viktig å vite at sko langt fra er den viktigste årsaken til utviklingen av skader.

Uansett hvor store lovnader som gis, og hvor mange tips til sko som forebygger skader du finner der ute, så er det fortsatt basic som gjelder; start på et nivå du tåler og bygg deg kontrollert opp. Legger du inn noen styrkeøkter i tillegg er du enda tryggere.

Det er mange seiglivede myter. Her er kort om 2 av dem;

OVERPRONASJON
Denne kjenner alle til og er kjent syndebukk for plager i ankler, knær, hofter og rygg. Mange blir fortalt at de overpronerer og anbefales sko som motvirker dette. Problemet er at vi ikke har noen definert standard for hvor mye pronasjon som er overpronasjon, og for ditt valg av løpesko betyr det ikke så mye. Pronasjon har ikke vist seg å være noen risikofaktor for løpsrelaterte skader, snarere tvert i mot (1). Se på det som en del av fotens naturlige støtdemping. Er du usikker på om det går an å løpe fort om du overpronerer så se denne videoen av en av tidenes beste løpere;

STØTDEMPING
Det er lett å tenke at god støtdemping vil ta belastning av kroppen og redusere sjansene for belastningsskader. Men heller ikke her finner vi noen sammenheng, uansett om vi putter på en myk eller hard mellomsåle.

Når alt kommer til alt så har ikke den rivende utviklingen av løpesko de siste 30 årene påvirket antall løpsrelaterte skader. Vi står på stedet hvil. Variablene som ligger til grunn for utviklingen av løpesko har mest sannsynligvis vært feil. Kanskje fordi en sko med spesielle egenskaper kan forstyrre den enkeltes foretrukne bevegelsesmønster ved løping?

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23766439

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

Kontakt meg

Telefon: 920 21 901
e-post: espen@espenholm.no