Det handler om deg, ikke meg

Fysioterapi handler om å hjelpe mennesker til å ha den funksjonen de behøver for å kunne gjøre de tingene de virkelig ønsker å bruke tiden sin på, og her er det vanskelig å finne plass til nåler, elastisk tape, teknikker og ikke minst beskyldninger om at kroppene deres ikke er skapt for å virkeliggjøre drømmene deres.

Fysioterapi handler om dem, ikke oss. Vi er en trygg havn, en støttende hånd, en stimulator for motivasjonen, en heiagjeng. Vi er ikke på banen, verken hjemmelag eller bortelag. Vi er støtteapparatet og folka på tribunen. Den 12. mannen som det populært kalles. Når våre verktøy og teknikker entrer banen, er det en helt annen kamp, og den kampen handler lite om pasientene våre. Der er de ikke på banen, de har så vidt hørt om kampen. Det er som å putte en høyesterettsdommer til å dømme tippeligaen, det kan fungere, men høyst sannsynlig ikke.

Fysioterapi må ikke viskes ut til noe utydelig, noe som fokuserer på salg og heksekunst. Fysioterapi må være tydelig, det må være ærlig, og det må være trygt. Vi må være så stolte av vårt grunnlag at vi ikke behøver å ty til ekstrautdannelser, kurs og sertifiseringer i noe som virker fristende for kundene, men som ikke holder det det lover. Vi må være tydelige på hva som skal til for at kroppen skal adapterer seg, hva som skjer når vi gir aktive mestringsstrategier (fysiske, psykologiske og sosiale) og gi håp. Vi skal være realistiske, men for all del ikke ta vekk håp fordi vi ikke gidder å gjøre jobben vår eller vil få noe igjen for kurskronene fra guruskolen.

Fysioterapi handler om pasienten. Pasientens ønsker, mål og drømmer. Det handler ikke om oss, men prosessen handler om å delta. Å delta i en profesjonell setting betyr å gi så gode råd som mulig, så god støtte som mulig, og luke ut alt som forstyrrer.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

Kontakt meg

Telefon: 920 21 901
e-post: espen@espenholm.no