Helse har blitt en kasteball

Helse har blitt en kasteball mellom sensasjoner og katastrofer. En gigantisk sprettball som kastes mellom fjell og daler. På den ene siden, fjelltoppene, har vi vidunderkurer som løser dine problemer på 1-2-3, på den andre siden, dalsøkkene, hvor smerter forklares ved enkle mekaniske feil på kroppen vår eller normale matvarer som omtrent skal ta livet av deg.

Imellom alle disse overskriftene, bloggene og ytringer i sosiale medier har vi alle menneskene. Komplekse mennesker, i komplekse liv, med komplekse helsetilstander. Hvor vi ser at alt vi er, det komplekse, er av mye større betydning for våre smerter enn vinkler, skjevheter og andre helt normale og uproblematiske kroppslige signaturer.

Så hvor fører dette oss hen? Møtes vi som de komplekse menneskene vi er? Ser vi på oss selv som disse komplekse menneskene? Eller forklarer vi fortsatt nye smerter på en skjev rygg som aldri før har skapt problemer, eller en sykdom på én enkelt matvare?

Å endre oppfatning er kanskje noe av det vanskeligste vi gjør. Og vi kan ikke sitte bak et tastatur, skrive noen setninger og forvente at befolkningen plutselig skal endre synet sitt på helse. Det må starte på gulvet – i helsevesenet. Vi må møte alle som trenger hjelp med god kunnskap og formidling. Vi må utfordre de veiene vi kjører helse igjennom. Unngå standardpakker og se menneskene bak sykdommen. Vi må alltid, alltid, tenke nøye igjennom hva vi går ut med av informasjon i forskjellige medier. Hva vi forteller pasienter. Alle drypp i riktig retning er med på å snu skuta, alle drypp i feil retning forsterker vårt endimensjonale syn på helse.

Det er en lang vei å gå, i et samfunn som ikke har tid til at ting tar tid. Som ikke tar seg råd til å tenke langsiktig. I et samfunn hvor vi har leger som sprer egen tro. Fysioterapeuter som støtter kosttilskudd uten hold. Der kjendisers stemme betyr mer enn studier.

Men om alle de tusen maurene i norsk helsevesen bærer sine pasienter på skuldrene, løfter dem opp, sprer kunnskap, bygger styrke i befolkningen, så får vi til slutt en tue som tåler litt vind og kulde.

Autorisert helsepersonell har en plikt. Vi har en oppgave. Og folket har krav på god helseinformasjon.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

Kontakt meg

Telefon: 920 21 901
e-post: espen@espenholm.no