Sannheten på bordet

Do you swear to tell the truth and nothing but the truth, so help you God?

Alle vil ha svar. Oppriktige og ærlige svar. Dette gjelder faget mitt i seg selv og ikke minst pasientene. Hva er det som feiler meg? Hvorfor? Hva skal til for at jeg blir frisk?

sannheten skal på bordet, servert høflig og profesjonelt

Dette er bestillinger som fortjener gode svar. Sannheten og ikke noe annet. Pasientene skal få servert det de skal ha. Kanskje er ikke sannheten det de så for seg når de bestilte, men de fortjener sannheten selv om den ikke skulle være like pen og delikat som de trodde. Noen ganger er den kanskje bedre, faktisk overraskende ofte. Kanskje er veien til smertefrihet kortere enn man har trodd. Uansett så skal sannheten på bordet, servert med høflig og profesjonelt tekke.

stol på en som tør å si «vet ikke»

Sannheten innebærer så gode svar som mulig, ut fra det vi vet. At det ikke skulle samsvare med forventningene er greit. Det kan rettferdiggjøres å tilpasse forklaringen til personen som sitter foran deg for å optimalisere den individuelle tilnærmingen til plagen, men sannheten skal ikke falme eller besudles. Noen ganger er sannheten ”vet ikke”, og det er synd at mange mister troen på en terapeut som bruker disse to ordene. Når alt kommer til alt så skal du skal heller stole på en som tør å si dette, enn en som ror seg ut i en forklaring som ikke ender noe sted. Dessverre har vi guruer i vår bransje som bastant står på forklaringer som er motbevist gang på gang.

Dette er en debatt som går i fagmiljøet vårt, for det er fortsatt en god del vi ikke vet, og det er en god del vi har trodd at vi har visst, men som nyere forskning har bedre og kanskje helt andre forklaringer på. Dessverre faller mange inn i et sterkt ønske om å gi fullstendige svar til pasienter med det resultatet at sannheten noen ganger faller av lasteplanet på veien. Det er som regel godt ment, men noen ganger må vi innse våre begrensninger, og noen ganger må vi vedkjenne at gamle sannheter står for fall. Og vi skal heller ikke glemme at pasienter tåler sannheten bedre enn vi tror, så lenge den er ærlig og oppriktig.

Kroppen vår er et mirakuløst økosystem. Opphøyde og vedtatte sannheter med enkle svar på komplekse sammenhenger faller ofte på sin egen urimelighet. Men det er lett å la seg begeistre av slike løsninger og personer som forkynner de med stolt autoritet og overbevisning. Det er sunt å rynke nesa og tenke seg om to ganger, bruke fornuften og det vi faktisk vet om kroppen vår. Vi skulle gjerne alltid hatt enkle svar med raske resultater – det hadde vært fantastisk. Det er en tiltalende tanke, men så er det dette med at ikke alt som glitrer er gull. La guruenes aura ligge og kjed deg heller litt med fornuft og evidensbasert kunnskap.

du har behov for multiple bevegelser og innføring i hva smerte er og hvordan ryggen fungerer

Det er mye som fungerer, av forskjellige årsaker, også teknikkene som læres bort av guruer på kurs, men det finnes sjelden én enkelt metode som kan, bør og må være hjørnesteinen i vår tilnærming til pasienter. Ikke én måte å strekke på, ikke én enkelt muskel, ikke én enkelt øvelse. Vi må passe oss for tunnelsynet. Vi må ikke rekvirere trening av m. Transversus abdominis til alle som har vondt i ryggen og la det være med det. Denne muskelen er en viktig del av kjernemuskulaturen, men det er en skjør tankegang at en liten svakhet i denne er årsaken til ryggplager uansett om du er stiv eller bevegelig, sofasliter eller atlet. For dette blir faktisk gjort. Det sier seg selv at dersom du er stiv som en stokk og har vondt i ryggen så er det feil å fokusere behandlingen på trening i statisk stilling for å styrke denne muskelen – planken for eksempel. Det er større sannsynlighet for at du har behov for multiple bevegelser og kanskje en kort og grei innføring i hva smerte er, hvordan ryggen fungerer og hvorfor du opplever dette.

Det er litt morsomt at vår profesjon hvor intensjon er å få folk sterke og på bena kan forkynne en teori om at ryggen er så svak at noen forhold i én enkelt muskel kan få ryggen til å kollapse og dermed er skyld i at ryggproblemer er den største samfunnskostnaden innen muskel- og skjelettproblematikk. Det er morsomt og det er en liten knyttneve i magen og beskhet i munnen.

teorien kan være avansert, men veien til bedring er enklere

Eksperimenter med kroppen din, finn ut av hvilke bevegelser den har. Beveg deg. Det er et godt råd. Og be en terapeut om råd når du sliter med smerter, men krev at han forteller deg sannheten. Krev din rett. Du betaler jo for det. Du liker kanskje ikke sannheten, men du er nærmere målet ditt om du får den servert enn om du føres bak lyset med det du ønsker å høre. Teorien kan være avansert og kompleks, men veien til bedring er som regel mye enklere.

vi vet som regel nok

Når alt kommer til alt så har vi uendelig muligheter. Kroppen er sterk, og med god guiding, god selvinnsikt og god vilje så kommer man som regel i mål. Vi vet kanskje ikke hele sannheten om hvorfor det fungerte, men vi vet som regel nok.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

Kontakt meg

Telefon: 920 21 901
e-post: espen@espenholm.no